Prima pagina

Schimbati anotimpul

Biserica catolica ,,Adormirea Maicii Domnului,, Horgesti

Prima biserica din lemn a fost construita in anul 1846, avea cimitirul in jurul ei si era dedicata Sfintei Ana.

Intre anii 1927-1938 s-a construit o noua biserica în stil gotic cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului,,. La doar doi ani de la terminarea construcţiei,la cutremurul din 1940, a căzut turnul şi s-a distrus o parte din aceasta. La reparaţiile capitale care au urmat nu s-a mai respectat stilul de la început, biserica fiind construită în formă de cruce cu urmatoarele dimensiuni: lungimea de 30 m, latimea de 9,5 m si inaltimea de 8 m.

Biserica din Horgesti a fost pana in anul 1965 filiala a Parohiei Valeni. Dupa 1965 a devenit Parohia Horgesti si are ca filiala biserica din Galeri cu hramul ,,Inaltarea Sfintei Cruci,,. La aceasta biserica contruita in anul 1920 se aduna duminica la Sfanta Liturghie crestinii din satele: Galeri, Recea, Racatu si Bazga. Primul preot care a venit si a locuit in Parohia Horgesti a fost parintele Iosif Budau.

Este de mentionat faptul ca din aceasta parohie, desi izolata fata de alte comunitati catolice au iesit mai multi preoti. Primul preot din Horgesti a fost pr. Antoc Roca, iar in timpul dictaturii comuniste a fost urmat de alti sapte preoti: pr Alexandru Cobzaru, pr. Albert Lucaci, pr. Anton Istoc, pr. Marin Temea, pr. Eugen Budau, pr. Ioan Cobzaru si pr. Cornel Cadar. Dupa revolutie au fost hirotonisiti: pr. Eugen Mateias, pr. Albert Istoc, pr. Claudiu Herciu si pr. Iosif Patrascan.

Lucrarile la noua biserica au inceput in septembrie 2003 si au fost coordonate de pr. Vincentiu Burlacu, parohul de atunci.  Biserica, proiectată de arh. Alexandru Frunză, are următoarele dimensiuni: înălţime până la cruce 44.40 m, lungime 43.40 m, lăţime 16 m. La 16 septembrie 2006 a avut loc inaugurarea. Sub coordonarea noului paroh, pr. Emil Lucaci, s-au făcut: altarul, pupitrul, baptisteriul, tabernacolul, icoanele pe sticlă, icoana votivă din mozaic, statuile din nişele laterale, calea sfintei cruci etc.

Sfintirea Bisericii si consacrarea Sfantului Altar au avut loc in data de 16 august 2008. Lucrarile au fost sustinute de catre comunitate, Episcopia de Iasi, Primaria Horgesti si in mod substantial binefacatorii din Italia prin pr. Alexandru Cobzaru.

Paroh: pr. Emil Lucaci 

Nr. tel.: 0234 / 226 029


Galerie foto:

  • interior 1.jpg
  • interior 2.jpg
  • interior 3.jpg
  • interior 4.jpg
  • interior.jpg
  • exterior.jpg
  • exterior 2.jpg
  • biserica.jpg