Prima pagina

Schimbati anotimpul

Biserica filială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Sohodor

Biserica filială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” se află în centrul satului Sohodor din comuna Horgeşti, judeţul Bacău, în care se poate ajunge din Bacău pe DN 2F spre Vaslui, 7 km, apoi dreapta pe DJ 252 prin Buhoci şi Bibireşti, apoi înainte spre Horgeşti, în total 35 km..

Satul nu are o vechime deosebită, aproximativ 100 de ani, este format din familii de etnie romă care s-au dezvoltat numeric datorită unui progres demografic constant, însă în urma prozelitismului agresiv din anii 1990 multe dintre aceste familii au aderat la unele culte protestante, fiind atraşi în special de bunurile materiale oferite.

Biserica din această filie este construită în incinta cimitirului sătesc, pe locul alteia mai vechi, care nu mai făcea faţă nevoilor spirituale ale credincioşilor de atunci, are o istorie relativ recentă, lucrările de construcţie fiind demarate în jurul anului 1975 şi terminate în anul 1984, când este dată în folosinţă şi sfinţită la data de 17 iunie de către P.S. Eftimie Luca, împreună cu un sobor de preoţi.

Stilul arhitectonic al bisericii este cel moldovenesc, zidurile sunt din cărămidă, confecţionată de localnici, tablă zincată, tâmplărie de lemn, pictura fiind executată în ulei de către Al. Bordei, pictor dintr-o comună învecinată.

Lucrările de construcţie au fost suportate financiar în general de către credincioşii satului, fiind ajutaţi de câţiva meşteri din comună şi de alte persoane binevoitoare.

Cel care a început lucrările la această biserică a fost Pr. Constantin Dinu, care a păstorit între anii 1936-1978, urmat o scurtă perioadă de către Pr. Gânju Vasile (1978-1980), după care în perioada păstoririi Pr. Popovici Gabriel(1980-1993) se finalizează construcţia şi se sfinţeşte biserica la data menţionată mai sus,ca apoi să urmeze ca slujitori Pr. Florea Vasile(1993-1998), Pr. Uricaru Valentin(1998-2008), iar în prezent Pr. Cucu Petru, începând cu anul 2008.